Psiholog Ancuța-Liana Andrei (Mihăese)

Din curiozitate și pasiune pentru mintea și potențialul uman.”

Salut! Sunt Ancuța-Liana Andrei (Mihăese), Psiholog Clinician și Psihoterapeut, fondator al proiectului Caalm.ro. Am studiat Psihologia la Universitatea Babeș-Bolyai în Cluj-Napoca, iar formarea mea de bază ca psihoterapeut este în Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală (CBT). Ca parte de formare complementară, în ultimii ani am urmat specializări în Terapia Schemelor (Schema Therapy) și Terapie Dialectic-Comportamentală (DBT).

În cei peste 9 ani de experiență am lucrat împreună cu persoane cu diverse afecțiuni psihologice, pornind de la copii cu tulburări de neurodezvoltare, în special autism și ADHD, la adulți cu tulburări de anxietate, depresie, tulburare bipolară sau tulburări de personalitate. Pe lângă activitatea desfășurată în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie, am colaborat de-a lungul timpului cu ONG-uri, școli, grădinițe și companii, oferind sprijin oamenilor din diverse categorii sociale sau culturale.

În rolurile mele de psihoterapeut și formator am colaborat timp de mai mulți ani cu Asociația Minte Forte din Cluj Napoca. În acest timp am sprijinit persoane cu nevoi diverse din comunitatea locală în procesul lor individual de psihoterapie, am susținut mai multe workshopuri și evenimente de psihoeducație și am condus împreună cu alte colege un grup de sprijin pentru persoanele din comunitatea LGBTQ+.

Tot în colaborare cu Minte Forte am participat la proiecte Erasmus pe tematici de sănătate mintală și la acțiuni de voluntariat care să vină în sprijinul comunității, ca proiectul ”30 de minute de calm", o linie telefonică pentru sprijin psihologic gratuit, lansată în luna martie 2020. O experiență formatoare semnificativă pentru mine împreună cu organizația, a fost și participarea la training-ul de dezvoltare de abilități în metoda Emotional CPR, sub îndrumarea formatorilor islandezi din organizația Hugarafl.

O completare valoroasă a expertizei mele în munca de psihoterapeut o reprezintă formările complementare în Terapia Schemelor și în Terapie Dialectic-Comportamentală (DBT). Terapia schemelor este o abordare care se concentrează pe identificarea și modificarea schemelor disfuncționale profunde, modele de gândire și comportament pe care le învățăm în copilărie și care continuă să ne influențeze viața adultă. Este o abordare extrem de eficientă în tratarea tulburărilor de personalitate și a altor dificultăți de sănătate mintală, care implică probleme de relaționare sau o autopercepție și imagine de sine nesănătoasă.

Pregătirea mea în Terapia Schemelor îmi oferă instrumentele necesare pentru a ghida cu succes clienții în procesul lor de vindecare și dezvoltare. Conceptele din Schema ajută la o înțelegere profundă și la o transformare durabilă a modului în care ne percepem și gestionăm emoțiile, gândurile și relațiile. Asta ne ajută în recâștigarea controlului și în atingerea obiectivelor de bunăstare emoțională.

Terapia Dialectic-Comportamentală (DBT) îmi influențează și ea foarte mult munca. Pe lângă procesele de DBT clasic pe care le creez pentru clienții mei cu tulburare Borderline împreună cu colegele din cadrul Clinicii Hope, conceptele de bază ale abordării îmi sunt nelipsite din ghidajul oricărui client. Conceptele de bază din DBT includ patru seturi principale de abilități: mindfulness, reglarea emoțiilor, toleranța la distres și eficiența interpersonală. Mindfulness-ul ne ajută să fim prezenți și conștienți de momentul prezent, fără a judeca, luând câte un lucru pe rând și facilitând astfel gestionarea stresului și a emoțiilor. Reglarea emoțiilor implică multe strategii pentru a recunoaște și schimba emoțiile intense sau nedorite. Toleranța la distres se concentrează pe abilități pentru a face față și a supraviețui situațiilor de criză fără a recurge la comportamente dăunătoare, iar eficiența interpersonală ne ajută să învățăm să comunicăm eficient, să stabilim limite sănătoase și să ne gestionăm relațiile într-un mod constructiv.