Cum să ne descoperim traseul în carieră și să scădem ambiguitatea

În munca mea se întâmplă adesea să întâlnesc clienți care se simt derutați în legătura cu cariera lor. Unora nu le este clar dacă jobul actual li se potrivește sau nu, alții nu sunt siguri dacă le place, sau dacă le oferă suficientă siguranță pentru viitor. Mai întâlnesc și persoane care își cunosc idealul în carieră însă se simt blocate și nu știu cum să ajungă acolo.

Duse sunt vremurile când majoritatea oamenilor aveau cariere liniare, muncind în aceeași companie, instituție sau chiar pe același post zeci de ani. Astăzi, traiectoriile profesionale sunt adesea mult mai complexe și ni se arată ca un peisaj cu trasee care șerpuiesc, urca și coboară, uneori întrerupte de dorințele noastre sau diverse evenimente.

Mai mult: spre deosebire de peisajele naturale, care se schimbă destul de lent, piața muncii și circumstanțele vieților noastre personale sunt mult mai dinamice. La fluctuațiile specifice economiei de piață se adaugă evenimente neașteptate care pot rescrie total regulile jocului, cum a fost pandemia din ultimul an. Navigăm în ape necunoscute, care se pot schimba dintr-o clipă în alta. 

caleb-jones-J3JMyXWQHXU-unsplash.jpg

Chiar dacă asupra circumstanțelor exterioare avem o influență limitată, putem să ne concentrăm pe clarificarea peisajului nostru interior. Și ca atunci când plecăm într-o drumeție, să ne asigurăm ca avem o hartă care ne ajută să nu ne rătăcim. O hartă care să ne amintească de ce este important să perseverăm, în ce direcție, sau să ne indice dacă o luăm pe un drum greșit.

Desenarea oricărei hărți începe cu stabilirea punctelor cardinale, iar în cazul hărții profesionale, busola care ne arată nordul este starea noastră emoțională. Dacă suntem atenți la emoțiile noastre și învățăm să le identificăm ele ne pot fi ghid în întreaga carieră.

Pregătim așadar trasarea hărții noastre de carieră răspunzând întâi la următoarele întrebări:

  • Ce domenii mă pasionează?

  • Care sunt activitățile în care mă simt cel mai motivat?

  • Cum arată cel mai de succes moment pe care îl pot visa pentru mine în carieră?

  • Cum mă simt la jobul meu actual?



Cu răspunsurile pe foaie, pornim apoi înspre a defini pașii pe care îi putem urma, conturând astfel traseul nostru în carieră.

Începem prin definirea idealului nostru în carieră și ne gândim la el ca la acea destinație mult visată. Ea poate fi un anumit rol într-o companie, sau un premiu pe care îl câștigăm pentru realizări extraordinare.

career path caalm.jpg

Privim apoi, în ordine inversă, la pașii pe care avem nevoie să îi parcurgem pentru a ajunge la destinație. Dacă idealul setat ar fi să conducem o companie, în ce rol avem nevoie să ne aflăm la Pasul 4? Dar la Pasul 3? Completăm pentru fiecare pas rolul pe care ne gândim că l-am putea îndeplinii sau studiile de care am avea nevoie pentru a ne pregăti.

În final, ne îndreptăm atenția spre locul în care ne aflăm acum și încercăm să îl localizăm pe hartă. E bine dacă ne aflăm deja pe traseu însă este la fel de în regulă și dacă ne aflăm departe. Acum că avem harta în mână știm în ce direcție ne vom îndrepta.

În timp este posibil ca alte lucruri să ne atragă și inevitabil să ne îndepărtăm de la traseu. La fel ca și în natură, avem atunci șansa să întâlnim peisaje spectaculoase sau să observăm ca ne simțeam mai bine pe traseul inițial. Indiferent ce alegeri vom face, cât timp păstrăm harta și busola la îndemână cu siguranță nu ne vom rătăci.

Ancuța-Liana Andrei

Psiholog Clinician și Psihoterapeut • Fondator al proiectului Caalm.ro • Facilitator de sănătate mintală

Next
Next

De ce procrastinăm? Și câteva secrete ale productivității